Neustrašiva djevojčica

Fearless Girl

U SAD-u, bijele žene koje su na pozicijama moći spadaju zasigurno u skupinu najprivilegiranijih žena svijeta. Ipak, ta je populacija vrlo osviještena i ne miri se sa sadašnjim stanjem po pitanju raspodjele moći i utjecaja između žena i muškaraca. Ženama iz siromašnijih slojeva američkog društva, ali i iz svih ostalih dijelova svijeta, ova borba može izgledati kao daleka i nedostižna tema. No, zbog medijske pokrivenosti i popularnosti ova je tema postala zapažena i na globalnoj razini. Činjenica je da iako većina žena ima znatno gore probleme, to ne umanjuje ideju da se ravnopravnost prestaje tražiti tek kad smo svi ravnopravni.

Skulptura pred njujorškom burzom

7. ožujka 2017. godine uoči Međunarodnog dana žena postavljena je skulptura Neustrašiva djevojčica umjetnice Kristen Visbal nasuprot skulpture Jurećeg bika u blizini Njujorške burze na Wall Streetu. Malena djevojčica prkosno stoji pred zastrašujućim, velikim i opasnim bikom. Cilj je bio upozoriti na veliku razliku između broja žena i muškaraca na najvišim pozicijama u američkim kompanijama. Poručili su da je ženama također mjesto na upravljačkim, visoko plaćenim, menadžerskim pozicijama. Međutim, iza kipa malene djevojčice stoje dvije moćne korporacije čija se imovina mjeri u milijardama dolara. Postavili su je čelnici kompanije State Street Global Advisors u suradnji s marketinškom agencijom McCann iz New Yorka.

New York, rujan 2019. godine ispred ulaza u zgradu NYSE u društvu Neustrašive djevojčice Izvor: Privatna arhiva D. Medved

Skulptura je trebala biti privremena, ali zbog iznimne popularnosti, nakon višekratnih produženja dozvole, premještena je i za stalno postavljena točno nasuprot ulaza u Njujoršku burzu. Skulpturi se protivio i autor Jurećeg bika, Arturo Di Modica, također postavljenog preko noći 1989. godine. Jureći bik slavi snagu agresivnog financijskog optimizma u doba rasta burze. Autor je tvrdio da Neustrašiva djevojčica koristi popularnost, moć i simboliku njegove skulpture, a da zapravo propagira moćne korporacije koje stoje iza tog projekta.

Da bi ironija i kontroverza bile potpune, a toga u SAD-u nikada ne nedostaje, samo 7 mjeseci nakon postavljanja Neustrašive djevojčice kompanija koja je financirala taj projekt (SSGA) optužena je od svojih zaposlenica, njih 305 sa rukovodećih pozicija, da imaju manje plaće od svojih muških kolega na istim pozicijama. Optužbama se pridružilo i 15 njihovih crnih kolega tvrdeći da su plaćeni manje od kolega bijelaca na istim pozicijama. Kompanija je s njima postigla sporazum i pristala im platiti odštetu u visini 5 milijuna dolara. Tako su se pokazale istinitima optužbe američkih feministkinja koje su tvrdile da ova skulptura predstavlja upravo sve što ne valja u američkom društvu. Neustrašiva djevojčica koja je kao kampanja i projekt bila višestruko nagrađena od struke, ukazala je na banalnost i licemjerje sustava koji se ne libi lažno predstavljati, a sve u svrhu promocije i dodatne zarade.

Sutkinja Ruth Bader Ginsburg

Women belong in all places where decisions are being made.

Žene trebaju biti na svim onim mjestima na kojima se donose odluke.

Ruth Bader Ginsburg

18. rujna 2020. godine u 87. godini preminula je Ruth Bader Ginsburg dugogodišnja sutkinja Vrhovnog suda SAD. Njen rad bio je posvećen jednakim rodnim pravima u američkom zakonodavstvu. Bila je zaslužna za brojne izmjene zakona koji su nejednako tretirali muškarce i žene kao i za promjenu stava zakonodavaca prema ovoj temi u mnogim država SAD-a. U presudama Vrhovnog suda SAD često je pisala izdvojena mišljenja u kojima je obrazlagala protivljenje odlukama suda. Predstavljala je liberalnu manjinu četvero od ukupno devet sudaca ovog suda.

U vrijeme njena imenovanja u Vrhovni sud 1993. godine, bila je predstavljana kao umjerena sutkinja koja je sklona konsenzusu. Sud je kroz godine njena mandata imao sve više novoimenovanih desno orijentiranih sudaca, pa se na njena uvjerenja s vremenom počelo gledati kao na liberalna ili lijeva.

Zbog svog predanog rada i zalaganja za ženska prava, institucionalno i kroz nevladine organizacije, dobila je mnoge nagrade i priznanja, a bila je i iznimno popularna i omiljena. Njena karizma utjecala je na mnoge umjetnike pa je postala ikona pop kulture.

Tijelom malena i sitna do kraja je impresionirala veličinom i snagom duha.

Ipak, mnogi su joj zamjerili odnos prema drugim rasama i činjenicu da su njeni mnogobrojni pravni asistenti i vježbenici gotovo u pravilu bile bjelkinje i bijelci.

U danima nakon njene smrti iskazana joj je počast na mnoge načine. One World Trade Centar, Grand Central Terminal, slapovi Nijagare i Empire State Building svijetlili su u njenu čast. Mnogim kipovima stavljen je oko vrata ukrasni bijeli čipkani volan koje je Ginsburg često nosila i po njima bila prepoznatljiva. Jednoga je dobila i skulptura Neustrašive djevojčice.

www.shethepeople.tv

Osam dana nakon njene smrti predsjednik Donald Tramp nominirao je za sutkinju Vrhovnog suda Amy Coney Barrett, konzervativnu desno orijentiranu sutkinju koja je skeptična prema širokoj interpretaciji prava na abortus. Barrett ima 48 godina, a suci Vrhovnog suda dužnost mogu obavljati doživotno.

People ask me sometimes, ‘When do you think it will be enough? When will there be enough women on the court?’ And my answer is when there are nine.

Ponekad me ljudi pitaju ‘Kada misliš da će biti dovoljno? Kada će biti dovoljno žena u sudu?’ Moj odgovor je kada ih bude devet.

Ruth Bader Ginsburg